6.05.2011

Zapiekanka z pieczarkami

 Pyszna zapiekanka z pieczarkami z fajnym śmietanowym sosem:)

Składniki:

Makaron kokardki lub łazanki
100 dag pieczarek
2 średnie cebule
3 parówki
Oliwa z oliwek
Pół szklanki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
Żółtko
Starty ser żółty
Sól, pieprz


Pokrojoną drobno cebulę podsmażyć na oliwie, dodać parówki i pokrojone w większe kawałki pieczarki, doprawić solą i pieprzem i usmażyć. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Dodać pieczarki, całość wymieszać. Śmietanę rozrobić z żółtkiem , solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne spryskać oliwą, wyłożyć pieczarki z makaronem, zalać śmietaną z żółtkiem i posypać żółtym serem. Zapiekać aż na wierzchu powstanie złocista skórka. Najlepszy od razu z piekarnika. Po ponownym odgrzaniu wyparowało mi sporo sosu i zapiekanka była zdecydowanie gorsza.


1 komentarz:

  1. Miło, że jesteś i do tego trafiłaś z tymi pieczarkami, bo mam ich trochę w lodówce i szukam pomysłów :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń