24.05.2011

Zapiekanka z ziemniakami

Składniki:

 1kg ziemniaków
20 dag parówek lub kiełbasy
Cebula
Łyżka masła
3/4 szklanki śmietany lub jogurtu
2-3 łyżki ketchupu
Żółty ser
Sól, pieprz
Oliwa do pieczenia

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę, parówki pokroić i usmażyć na patelni. Śmietanę wymieszać z ketchupem i przyprawić pieprzem, ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami: ziemniaki, kiełbasę, cebulę podlewając każdą warstwę odrobiną  śmietany z ketchupem. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków, polać pozostałym sosem i posypać żółtym serem. Zapiekać ok 30 min w piekarniku w 200 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz