5.04.2011

Pieczone buraki z miodem

Przepis znalazłam na tej stronie i wydał mi się ciekawy, a jak coś jest ciekawe to trzeba oczywiście wypróbować. Nie żałuję, bo buraczki wyszły super:)

Składniki:


4 średniej wielkości buraki
3 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
Pół szklanki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy do smaku - ja dałam zioła prowansalskie

Robimy zalewę z miodu, octu , oliwy i przypraw. Buraki kroimy na ćwiartki ( tak było podane w przepisie, proponuję jednak pokroić tak jak na grube frytki, bo u mnie przez to musiały siedzieć w piekarniku prawie dwie godziny , żeby były odpowiednio miękkie ). Do tak przygotowanych buraków wlewamy zalewę, mieszamy i odstawiamy na 30-60min. Następnie układamy je w  naczyniu żaroodpornym ( najlepiej na tyle dużym, aby wyszła nam jedna warstwa buraków ) wylewając na nie całość zalewy. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 190 stopni ). Pieczemy do miękkości ( w przepisie było 30min, ale wydaje mi się , że nie ma szans, żeby buraki zmiękły w tak krótkim czasie ). Pod koniec zapiekania odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 10-15min.



3 komentarze:

  1. Takiej wersji buraczków jeszcze nie jadłam- ale myślę że warto spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz, w takim razie idę robić budyń. :-) Wyczytałam gdzieś (nie wiem już gdzie), że jest budyń (nie wiem już jaki) tylko na skrobi kukurydzianej. ;-)ale wydaje mi się, że jak zrobię sobie zwykły na chudym mleku i nie pochłonę całego na raz, nie popełnię największego grzechu.

    Pozdrawiam
    Balbina

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń