9.04.2011

Gołąbki inaczej

Fajny i dużo szybszy pomysł na gołąbki:) Nadaje się również do diety Dukana.


Składniki:


500g chudego mięsa mielonego z indyka
Ok 10 liści kapusty włoskiej
Pół szklanki Quinoa ( opcjonalnie ryż lub bez jeśli jesteśmy na Dukanie )
Ulubiony sos ( ja dałam borowikowy z paczki, wcześniej robiłam z sosami własnej roboty np. klasycznym pomidorowym )
1 jajko
Przyprawa do mięsa mielonego


Kapustę obgotować , żeby była półtwarda i usunąć grubsze części. Mięso zmielić, wymieszać z jajkiem, ugotowaną quinoa i przyprawami. Dno żaroodpornego naczynia przykryć liśćmi kapusty, nałożyć na nie 1/3 mięsa ( cieniutka warstwa ). Następnie układamy kolejne warstwy - kapusta, 1/3 mięsa, kapusta, ostatnia warstwa mięsa i na wierzch znowu kapusta. Całość zalewamy sosem, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 60min.



1 komentarz:

  1. No właśnie coś dla mnie.. Wygląda wspaniale. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń