10.03.2011

Strogonow z polędwiczki wieprzowej

Dzisiaj na obiad strogonow, bardzo dobre danie, a co najważniejsze szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa ( ok. 400g ) ( lub chuda wołowina )
Pieczarki ok 300g
1 duża cebula
1 duża papryka
Łyżka musztardy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Kostka rosołowa pieczeniowa do mięsa 
Ok łyżka mąki/ skrobi
Łyżeczka papryki słodkiej
Listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Płaściutka łyżeczka pieprzu
Sól


Najpierw robimy sos. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie ( dukający ograniczają ją do minimum ), dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Dolać trochę wody i dorzucić kostkę rosołową, słodką paprykę, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Chwilę dusić, żeby warzywa zmiękły i dodać musztardę oraz koncentrat, zamieszać i odstawić. Polędwiczki pokroić w paseczki, posypać pieprzem i oprószyć w mące. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z oliwą i obsmażyć, pod koniec posolić. Teraz już tylko dodać polędwiczki do sosu i dusić jakieś 5-10min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz