16.03.2011

Ryba po grecku

Sprawdzony i bardzo dobry przepis na rybkę:)

Składniki:


0,5kg filetów rybnych
2 marchewki
2 cebule
Mała pietruszka
Cytryna
Mąka
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Sól , pieprz, ziele angielskie

Jeżeli jesteśmy na Dukanie to oczywiście mąkę zastępujemy maizeną i eliminujemy albo ograniczamy do minimum olej do smażenia.

Rybę pokroić na kawałki, skropić cytryną, posolić, odstawić na godzinę do lodówki, następnie obtoczyć w mące i lekko obsmażyć z obu stron.
Oddzielnie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starte warzywa, podlać wodą, dodać pieprz, ziele i dusić do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu układamy na dnie część przygotowanych warzyw, na to kawałki ryby i ponownie przykrywamy warstwą warzyw. Całość zostawiamy do przegryzienia, ja osobiście lubię najbardziej następnego dnia:)

2 komentarze:

  1. Wspaniały smakołyk. Muszę zrobic taki sam. Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale zachowana pomarańcz :-D tak trzymać już-nie-Kochanko

    OdpowiedzUsuń