2.03.2011

Owsianka z piekarnika

Pyszna odmiana tradycyjnej owsianki. Wszystkim szczerze polecam:)

Składniki:
Jedno jajko
Szklanka płatków owsianych lub otrąb owsianych
Pół szklanki orzechów włoskich
Pół szklanki orzechów laskowych
Garść rodzynek
Garść płatków migdałowych
Jedno jabłko
Łyżka miodu
Słodzik, cukier do smaku
Aromat waniliowy
Opcjonalnie wiórki kokosowe
Mleko


Orzechy pokroić, żeby łatwiej się je potem gryzło:) Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Płatki migdałowe i otręby zalać mlekiem ( najlepiej ciepłym ) i odstawić do napęcznienia. Jajko ubić w całości razem ze słodzikiem ( dałam  półtorej łyzki ), dodać miód, cynamon i aromat. Wszystkie składniki plus rodzynki razem połączyć i wylać do natłuszczonej formy lub bez tłuszczu do silikonowej. Zapiekać ok. 30-40 min w 180stopniach w zależności od tego jak mocno chcemy mieć przypieczony wierzch.



2 komentarze:

  1. wygląda bardzo chrupiąco-kusząco :))

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł takiej owsianki zapiekanej jeszcze nie jadłam :) napewno wypróbuje bo jestem zwolenniczką takich śniadań , kocham owsianeczki z róznymi dodatkami , moja ulubiona to płatki owsiane+mleko+banan w kosteczkę+rodzynki lub pokrojone daktyle :)

    OdpowiedzUsuń