20.03.2011

Chleb z orzechami włoskimi i serem pleśniowym

Kolejny super przepis z bloga Liski na wyśmienity chleb o oryginalnym smaku, który nadają mu dodatki w postaci sera i orzechów włoskich. A ta chrupiąca skórka....można jeść i jeść:)

Składniki:

400 g mąki pszennej 
200 g sera pleśniowego lub innego w miarę twardego pokrojonego w kostkę
3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży
300 g wody


Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić  na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przełożyć ciasto i chwytając ścierkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtoczyć go w mące ze ściereczki. Przełożyć ze ściereczką do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 50min.
Chleb przełożyć na blachę na papier do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 40min ( temp 210stopni ).


1 komentarz:

  1. Boję się jakoś sera pleśniowego. Nigdy go nie jadłam i nie kupowałam ale pewnie jak bym spróbowała ten chlebek nie wiedząc że jest z dodatkiem sera, to może bym się przekonała :)

    OdpowiedzUsuń