14.02.2011

Gęsta zupa z soczewicy

Bardzo sycąca i fajna w smaku zupa z soczewicy.

Składniki:

2 kostki rosołowe ( lub jakieś mięso )
1 papryka
2 cebule
Marchewka
Seler
Szklanka czerwonej soczewicy
Koncentrat pomidorowy
2 łyżki śmietany
Parówka
Liść laurowy,3 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, chilli i co tam jeszcze lubicie

Zagotować wodę w garnku razem z rosołkiem, zielem, marchewką i selerem, dodać opłukaną soczewicę i gotować 10min. Cebulę drobno pokroić i zeszklić razem z czosnkiem na oliwie, dorzucić pokrojoną parówkę, paprykę i chwilę dusić pod przykryciem. Następnie zawartość patelni wrzucić do garnka z soczewicą, dodać koncentrat ( ja dałam pół takiego w kartoniku ) i gotować na małym ogniu jeszcze ok 20min. Doprawić przyprawami do smaku. Na koniec zabielić śmietaną. Smacznego.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz