23.01.2011

Szybkie danie z quinoa

Dzisiaj z całkowitego braku czasu, musiałam zrobić coś na szybko na obiad. Z pustek w lodówce udało się zrobić całkiem fajną rzecz:) Zanim podam przepis może wstawię cytat opisujący quinoa - warto poczytać o jej właściwościach:
"Ekologiczna quinoa zwana również komosą ryżową. Jest blisko spokrewniona z amarantusem i posiada podobne do niego niezwykłe właściwości odżywcze. Quinoa był głównym pożywieniem Inków, nazywanym przez nich "królową zbóż" (w klasyfikacji botanicznej quinoa nie jest jednak uznawana za zboże). Quinoa jest wyjątkowo bogata w białko, łatwo przyswajalny wapń oraz tłuszcze. Stanowi również dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B."

Składniki :
100g quinoa
małe opakowanie pieczarek
jedna cebula
parówka drobiowa bądź inna
sól , pieprz

Cebulę zeszklić na oliwie, dorzucić pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. W międzyczasie ugotować komosę ryżową.Całość wymieszać i megaekspresowe danie gotowe:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz