15.02.2011

Pure z kalafiora

Świetny zamiennik dość kalorycznych ziemniaków. Smakuje co prawda bardziej delikatnie ( i zdecydowanie lepiej niż wygląda :) ), ale jest naprawdę świetne i proste w przygotowaniu:)

Składniki:

Opakowanie mrożonego kalafiora ( lub świeży, jeżeli taki mamy )
Przyprawa - cebula suszona kamisa
Sól, pieprz
Mleko

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie lub w mleku. Po ugotowaniu dokładnie miksujemy na gładką masę i dodajemy sporą łyżkę suszonej cebulki ( jeżeli gotowaliśmy w wodzie, teraz dodajemy 2-3 łyżki mleka ). Najlepiej odstawić na pół godzinki - cebula zmięknie, a nasze pure nabierze od niej fajnego smaku :) Potem już tylko podgrzać w mikrofali lub na patelni i jeść jeść jeść:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz