24.05.2011

Zapiekanka z ziemniakami

Składniki:

 1kg ziemniaków
20 dag parówek lub kiełbasy
Cebula
Łyżka masła
3/4 szklanki śmietany lub jogurtu
2-3 łyżki ketchupu
Żółty ser
Sól, pieprz
Oliwa do pieczenia

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę, parówki pokroić i usmażyć na patelni. Śmietanę wymieszać z ketchupem i przyprawić pieprzem, ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami: ziemniaki, kiełbasę, cebulę podlewając każdą warstwę odrobiną  śmietany z ketchupem. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków, polać pozostałym sosem i posypać żółtym serem. Zapiekać ok 30 min w piekarniku w 200 stopniach.



6.05.2011

Zapiekanka z pieczarkami

 Pyszna zapiekanka z pieczarkami z fajnym śmietanowym sosem:)

Składniki:

Makaron kokardki lub łazanki
100 dag pieczarek
2 średnie cebule
3 parówki
Oliwa z oliwek
Pół szklanki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
Żółtko
Starty ser żółty
Sól, pieprz


Pokrojoną drobno cebulę podsmażyć na oliwie, dodać parówki i pokrojone w większe kawałki pieczarki, doprawić solą i pieprzem i usmażyć. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Dodać pieczarki, całość wymieszać. Śmietanę rozrobić z żółtkiem , solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne spryskać oliwą, wyłożyć pieczarki z makaronem, zalać śmietaną z żółtkiem i posypać żółtym serem. Zapiekać aż na wierzchu powstanie złocista skórka. Najlepszy od razu z piekarnika. Po ponownym odgrzaniu wyparowało mi sporo sosu i zapiekanka była zdecydowanie gorsza.